tisdag 28 november 2017

Intervju med David Sheely

För några veckor sedan fick vi besök av Nya Zeeländaren David Sheely. Han var här för att besöka Leif och kolla lite på hur skyttegymnasiet är upplagt.

David är 64 år gammal och han jobbar som coach för de paralympiska landslaget och är assisterande tränare för juniorerna i Nya Zeeland. Vi frågade om han tycker att det är svårare att coacha paraskyttar och de tycker han, för att det är mer variabler att ta ställning till, så som hur man håller i bössan, om man behöver hjälp med att ladda samt att man måste hjälpa dem att vrida på rullstolen för att korrigera nolläget. Så att det är utmanande men givande.

Han började skjuta 1974 och började d
å med Running target. När han sköt de var det från början på 50m och han hade stora problem att vänja sig vid att skjuta 10m när det infördes 1990. Han gjorde okej på luften men han var mycket bättre på 50m och fick aldrig riktigt till det, så han började coacha istället. Han gick direkt på att coacha luftgevär 1995.

Han berättar att han var i Finland precis innan han kom hit, på ISSFs B tränarkurs.
På fritiden jagar han fasaner och han har även två Irish zeta hundar som han umgås med.

När vi frågade honom om vad han tyckte om skyttegym så sa han att han gillade modellen att vi kommer från olika delar utav Sverige och kommer hit för att gå i skolan och träna tillsammans, att vi har ett bra utrustat elevboende och en fin skjutbana med många tavlor. Vi har en förstaklassig coaching och att vi kan studera och utöva våran sport är riktigt bra, eftersom båda delar är väldigt viktiga.
Han tycker om denna modellen väldigt mycket och det var därför han ville komma hit och hälsa på, men han var inte säker på att de skulle kunna göra något sådant i Nya Zeeland.

Eftersom han kommer från de nordligaste delarna av Nya Zeeland, och alltså de varmaste, var vi tvungna att fråga honom om vad han tycker om snö. Han sa att det var nytt, för han ser inte det så mycket i Nya Zeeland om han inte åker ner till syd. När han hade varit i Finland så hade det snöat och de gjorde det även i Oslo när han var där och sedan även här i Sävsjö. Så han hade tagit massa foton och han trodde att vi "lokalinvånare" tyckte att han var lite konstig som gjorde det. Men festligt är det med snö.

Vi frågade honom även om vad han tycker om den "nya" regeln om att ha musik under tävlingarna och han tyckte att det är en bra idé. Han tycker även att man egentligen inte behöver ha någon speciell lista med specifika låtar utan så länge musiken gör människorna glada så kan man spela det. Musiken är egentligen för åskådarna och för att göra vår sport mer intressant utåt.

Han skulle gärna vilja komma till Sverige och norden igen men kanske under sommaren då skämtade han.
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar